• Materieel leasen en kopen
  • Alleen geverifieerde aanbieders
  • Direct een vrijblijvende offerte
Logo Beequip

Trekker kopen

Een trekker, speciaal ontworpen om opleggers te trekken, is een veelzijdig type vrachtwagen dat verkrijgbaar is in verschillende ontwerpen die variëren in grootte en specificatie. Deze voertuigen zijn uitgerust met twee of meer assen, waarbij de trekker een koppelschotel heeft en de oplegger een kingpin die naadloos aan de koppelschotel van de trekker kan worden gekoppeld. Opleggers zijn verkrijgbaar in veel verschillende versies voor verschillende toepassingen. Voor het besturen van een trekker is een Europees rijbewijs C of CE vereist.

Algemene kenmerken

Subcategorie

Maten & gewichten

Techniek

Opties

1.352 trekkers gevonden

Advies nodig?

Beantwoord enkele vragen en we geven je persoonlijk advies.

De combinatie van een trekker en een of meer opleggers wordt vrachtwagencombinatie, trekker-opleggercombinatie of gewoon combinatie genoemd. Een opvallend kenmerk van deze configuratie is dat een trekker geschikt is voor elke oplegger, wat betekent dat zowel de bestuurder als de trekker niet hoeven te wachten tijdens het laden en lossen.

Trekkers

Trekkers hebben meestal een krachtige dieselmotor, meerdere assen en een versnellingsbak met veel versnellingen voor maximale flexibiliteit bij het schakelen.

In een trekker-oplegger combinatie wordt de lading gelijkmatig verdeeld over meerdere assen. Hierdoor is de combinatie wendbaarder dan een bakwagen van vergelijkbare grootte. Het meest gebruikte koppelsysteem voor opleggers is een koppelschotel, waardoor ze snel kunnen worden gewisseld. Terwijl de ene oplegger geladen of gelost wordt, kan de trekker al op weg zijn met een andere.

Merken

Er bestaan diverse merken van vrachtwagen trekkers met een uitgebreide selectie Europese modellen. Enkele veelgevraagde modellen zijn onder andere de Volvo FH en FH16, Mercedes-Benz Actros en Arocs, evenals andere bekende modellen zoals de DAF XF, Iveco Stralis, MAN TGX en TGS, Scania R-serie en Renault T High.

Onder de meest populaire merken vallen:

Cabine

Torpedofront of conventionele cabine

Dit type, met de motor en motorkap vóór de cabine, wordt veel gebruikt in Noord-Amerika en Australië en is vooral geschikt voor hogere snelheden en langere afstanden op brede wegen. In de VS en Australië hebben deze trekkers vaak een ruime slaapcabine.

Frontstuur

Dit type, waarbij de bestuurder boven, naast of voor de motor zit, is gebruikelijk in de Europese Unie en Japan. Met een goed zicht en uitstekende wendbaarheid biedt het voordelen in meer bebouwde gebieden en op wegen met veel bochten. Daarnaast hebben de EU en Japan een maximale voertuiglengte, wat betekent dat een trekker met een frontstuur trekker een langere trailer kan trekken en dus meer lading kan vervoeren.

Asconfiguraties

Trekkers kunnen meerdere assen hebben, waarbij de configuratie afhangt van de toegestane asbelasting. De meest voorkomende configuraties zijn 4×2, 6×2 en 6×4, hoewel sommige fabrikanten ook 6×6, 8×4, 8×6, 8×8, 10×8 en 10×10 aanbieden.

In de Verenigde Staten en Australië is de 6×4 configuratie het meest gebruikelijk vanwege de lange afstanden. In Europa zijn de 4×2- en 6×2-varianten daarentegen gebruikelijker. Trekkers met drie of meer assen kunnen ook meer dan één gestuurde as hebben, waarbij sommige 6×2 trekkers de niet-aangedreven achteras omhoog kunnen zetten als ze licht beladen zijn of zonder aanhanger rijden. Dit vermindert bandenslijtage, bespaart tol op snelwegen en verbetert de tractie op de aangedreven as.

6×6-trekkers hebben drie aangedreven assen, terwijl 8×6-trekkers vier assen hebben, waarbij ofwel de drie achterassen worden aangedreven en de vooras niet wordt aangedreven, of de voorste en achterste twee assen worden aangedreven en een niet-aangedreven middenas wordt opgetild en alleen wordt gebruikt om de asbelasting te verdelen wanneer dat nodig is.

Bij 8×8 en 10×10 trekkers zijn alle assen aangedreven en zijn de voorste twee meestal beide gestuurd.

Trekker merken

Logo Citroën

Citroën

Logo DAF

DAF

Logo Fiat

Fiat

Logo Ford

Ford

Logo Iveco

Iveco

Logo JCB

JCB

Logo John Deere

John Deere

Logo MAN

MAN

Logo Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Logo Mitsubishi

Mitsubishi

Logo Opel

Opel

Logo Peugeot

Peugeot

Logo Renault

Renault

Logo Scania

Scania

Logo Volkswagen

Volkswagen

Logo Volvo

Volvo