• Materieel leasen en kopen
  • Alleen geverifieerde aanbieders
  • Direct een vrijblijvende offerte
Logo Beequip

Oplegger kopen

Opleggers zijn onmisbare voertuigen in de wereld van transport en logistiek. Ze zijn een belangrijk onderdeel van vrachtwagencombinaties en helpen om goederen over lange afstanden snel en goed te vervoeren.

Filteren

Subcategorie
Merk
Bouwjaar
Leaseprijs
Aanschafwaarde
Brandstof
Transmissie
Tellerstand
km
km
Draaiuren
uur
uur

398 opleggers gevonden

Wat is een oplegger?

Een oplegger wordt ook wel een trailer genoemd, dit betekent beide hetzelfde en staat voor een aanhangwagen die steunt op het voorste deel van een vrachtwagen (de trekker). Een vrachtwagen is dus eigenlijk een combinatie van een trekker en een oplegger. Afhankelijk van wat er in de oplegger vervoerd wordt, wordt een bepaald soort oplegger gebruikt.

Opleggers, ook wel bekend als aanhangwagens of trailers, zijn cruciale elementen binnen de logistieke en transportindustrie. Deze speciaal ontworpen voertuigen vormen een essentieel onderdeel van vrachtwagencombinaties en spelen een onmisbare rol in het efficiënt vervoeren van goederen over lange afstanden.

Over vrachtwagen opleggers/ trailers

Een van de belangrijkste kenmerken van opleggers is hun vermogen om grote hoeveelheden lading te vervoeren. Deze voertuigen variëren in grootte en configuratie, van standaard aanhangwagens voor algemeen gebruik tot gespecialiseerde opleggers voor specifieke ladingen, zoals koel- en vriesgoederen, bulkmaterialen, en meer. Hierdoor kunnen ze worden aangepast aan een breed scala van industrieën en transportbehoeften.

Welke soorten trailers/opleggers zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten opleggers. We zetten de meest gebruikte opleggers voor je op een rijtje:

Schuifzeiloplegger

De eerste die we benoemen, is de schuifzeiloplegger. Deze heeft geen vaste wanden maar een zeil waardoor deze gemakkelijk in en uitgeladen kan worden. Veel chauffeurs noemen dit ook wel een tautliner, maar dit is eigenlijk een merknaam.

Koel-vries oplegger

Daarnaast is er de koel-vries oplegger, deze is praktisch voor het vervoeren van bloemen, AGF-producten en andere bederfbare goederen. Een koel-vries oplegger kan ingesteld worden tussen ongeveer 30 graden en -30 graden Celsius.

Kipper oplegger

De kipper oplegger wordt vooral gebruikt in de bouw voor het vervoeren, laden en lossen van goederen als zand en grind. Hier wordt gebruik gemaakt van een speciaal kiepsysteem waardoor het lossen van goederen eenvoudig en snel gaat.

Containerchassis

Bovendien wordt er veel gebruikgemaakt van containerchassis, die worden ingezet voor het vervoeren van zeecontainers. Deze beschikken over een laag leeggewicht en een robuuste constructie.

Dieplader

Een dieplader wordt dan weer gebruikt voor het vervoeren van hoge en ondeelbare voorwerpen en zijn zeer geschikt voor het vervoeren van zwaar transport, zoals machines en zware installaties. Diepladers zijn voorzien van een lage laadvoer en zijn in lengte en breedte uit te schuiven.

Tankoplegger

Dan is er nog de tank oplegger, te gebruiken voor verschillende soorten lading, zoals bijvoorbeeld Silo opleggers voor stortgoederen (bijvoorbeeld agrarische producten), of een brandstof tankoplegger voor het vervoeren van benzine, diesel en olie.

Walking floor oplegger

Een walking floor oplegger wordt ook wel een zelflosser genoemd. Een walking floor oplegger wordt vooral gebruikt voor het vervoeren van grote hoeveelheden verpakte goederen. Zoals de naam al doet vermoeden, kan een zelflosser het lossen van de lading zelf. De walking floor is een hydraulisch aangestuurde vloer die de lading naar buiten toe beweegt. De chauffeur kan deze vloer vanaf een afstand besturen.

Oplegger met kraan

Dit type oplegger wordt ook wel een steenoplegger genoemd. Opleggers met kraan worden namelijk vooral gebruikt om stenen en bestratingsmaterialen te vervoeren. Meestal kan de kraan zich bewegen over de laadvloer van de oplegger door middel van een rails.

Wat is een trekker met oplegger?

Een oplegger of trailer is een aanhangwagen, die geen eigen vooras heeft en waarvan dus een belangrijk deel van het gewicht op het trekkend voertuig (de trekker) rust. Een combinatie van een trekker en een oplegger noem je ook wel een vrachtwagencombinatie.

Hoe kun je aan de achterkant een trekker met oplegger herkennen?

Achter markering vrachtwagen

Aanhangwagens en opleggers zijn voorzien van twee reflecterende lengtedriehoeken aan de achterzijde. Lengtedriehoeken, ofwel driehoek reflectors, zorgen ervoor dat de oplegger beter zichtbaar is, waardoor het ook gemakkelijker wordt om de lengte van de vrachtwagen in te schatten. Een andere manier om de achterzijde van een vrachtauto te herkennen zijn de geel rechthoekige markeringsborden met schuine rode strepen, of bij een zware aanhangwagen of oplegger aan het geel rechthoekige bord met daaromheen een rode lijn.

Welk rijbewijs heb je nodig voor het rijden met een oplegger?

Met rijbewijs C en C1, mag je een oplegger aan de vrachtwagen koppelen. Het gewicht van de oplegger mag dan niet meer dan 750 kilo zijn. Als de aanhanger of oplegger zwaarder is dan 750 kilo, dan is er het CE of C1E rijbewijs nodig. Voor het rijexamen van rijbewijs C en CE moet je minimaal 21 jaar zijn in plaats van de gebruikelijke 18 jaar. Echter wanneer rijbewijs C in combinatie met je vakbekwaamheid (code 95) wordt gehaald, dan kan er wel al vanaf 18 jaar examen gedaan worden.

Wat zijn de afmetingen van een trailer of oplegger?

De toegestane afmetingen en massa’s van voertuigen zijn in enkele EU-richtlijnen vastgelegd. De maximale wettelijke afmetingen van een oplegger zijn:

  • een lengte van 12 meter (gemeten vanuit de kingpin)
  • een hoogte van maximaal 4 meter en
  • een breedte van 2,55 m

In het geval van een koel- of vriesoplegger, met een minimale wanddikte van 45 mm, geldt een maximale breedte van 2,60 m.

Wat is het laadvermogen van een oplegger?

Het laadvermogen van een trailer of oplegger verschilt per type oplegger. Het laadvermogen kun je dus het beste opzoeken voor de specifieke oplegger die je bezit. Dit kun je vinden op de specificatiebladen van jouw oplegger.

Welke oplegger merken komen het meeste voor?

De meest voorkomende vrachtwagen trailer merken zijn:

Wat kost een vrachtwagen met oplegger?

De prijs van een vrachtwagen met oplegger is afhankelijk van verschillende factoren. Het ligt er bijvoorbeeld aan of het een gebruikte of een nieuwe vrachtwagencombinatie is, en of het gebruikte model dan weer jong gebruikt of al ouder. Daarnaast is het ene merk ook goedkoper dan het andere, en kan een verschil in bijvoorbeeld as configuratie ook weer zorgen voor een prijsverschil.

Maar als we generieke prijzen zouden moeten noemen, dan begint een nieuw model vaak bij prijzen vanaf 100.000 en ligt het gemiddelde rond de 140.000,-. En kost een tweedehandse vrachtwagen met oplegger vaak ongeveer de helft, waarbij de prijs gemiddeld rond de 70.000,- ligt.

Wat kost een trailer?

De kosten van een trailer kunnen variëren afhankelijk van het type. Hier zijn de gemiddelde kosten van verschillende soorten trailers:

  • Gesloten trailer: €32.000
  • Koel-vries trailer: €50.000
  • Tanktrailer: €55.000
  • Dieplader: €64.000

Deze prijzen zijn gemiddelde indicaties en kunnen variëren afhankelijk van specificaties, merk en staat. Een gebruikt model is vanzelfspreken goedkoper dan een nieuwe trailer.

Interesse in het leasen van een oplegger?

Denk jij weleens na over de aanschaf van een nieuwe of gebruikte trailer of oplegger? Dan kan het slim zijn om eens naar de mogelijkheden voor een trailer leasen te bekijken. Bij Beequip hebben we verstand van de sector en denken we graag met je mee, zo komen we tot een leaseoplossing die perfect aansluit op de behoefte van jouw bedrijf. Hierbij hanteren wij een equipment-first aanpak, zodat een financiering bijna altijd mogelijk is. Wil je weten hoe leasen precies werkt? Klik dan hier voor een duidelijke uitleg: wat is leasen?

Oplegger merken

Logo Broshuis

Broshuis

Logo DAF

DAF

Logo Krone

Krone

Logo Kässbohrer

Kässbohrer

Logo Kögel

Kögel

Logo Renault

Renault

Logo Schmitz Cargobull

Schmitz Cargobull

Logo Özgül

Özgül