• Materieel leasen en kopen
 • Alleen geverifieerde aanbieders
 • Direct een vrijblijvende offerte
Logo Beequip

Heftruck kopen

Een heftruck is een klein industrieel voertuig met aan de voorzijde een hefplatform dat omhoog en omlaag kan bewegen. Het hefplatform kan onder een lading worden geplaatst om deze op te tillen of te verplaatsen. Heftrucks voldoen aan de behoeften van ondernemers in diverse bedrijfstakken, en worden veelal ingezet in magazijnen en andere grote opslagfaciliteiten.

Filteren

Subcategorie
Merk
Bouwjaar
Leaseprijs
Aanschafwaarde
Asconfiguratie
Brandstof
Transmissie
Tellerstand
km
km
Draaiuren
uur
uur

512 heftrucks gevonden

Goedkope heftruck kopen met lease

Een heftruck kan een grote investering zijn. Daarom zijn veel ondernemers naar een relatief goedkope heftruck op zoek. Maar ook leasen wordt steeds populairder, omdat je op deze manier de kosten kunt spreiden. Met lease betaal je namelijk een vast bedrag per maand voor een vooraf afgesproken periode. Loopt de leaseperiode af, dan ben je de volledige eigenaar van de heftruck. Zo kun je met een kwalitatief goede heftruck aan de slag, zonder direct de gehele aanschafwaarde kwijt te zijn.

Tweedehands heftruck of gebruikte heftruck

Wil je een goedkope heftruck aanschaffen dan is een tweedehands model vaak een verstandige keuze. Dat komt omdat dan de kop er al af is, waardoor de aanschafwaarde is gedaald. En dat scheelt weer aanzienlijk in de maandlasten wanneer je kiest voor leasen.

Heftruck marktplaats

In samenwerking met onze partners bieden we een ruim aanbod aan heftrucks op onze marktplaats. Je kunt direct contact opnemen met de heftruck dealer wanneer je de heftruck wil kopen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de heftruck in termijnen te betalen via Beequip. Bereken je leaseprijs in de leasecalculator of neem vrijblijvend contact op. We helpen je graag.

Soorten heftrucks

Omdat er een grote keuze uit soorten en modellen is, kan het moeilijk zijn om een heftruck te kiezen. Of je nu een heftruck wil huren voor je volgende project, er een wil leasen of zelfs kopen, deze pagina behandelt de verschillende typen heftrucks en de voordelen van elke heftruck.

Voor iedere lading bestaan er specifieke heftrucks. De volgend typen zijn het meest voorkomende in de markt:

 • Voorlader
 • Stapelaar
 • Vorkheftruck
 • Hoogbouwtruck /Smalle gangen truck
 • Zijlader
 • Vierwegheftruck
 • Ruw terrein heftruck
 • Verreiker
 • Reachtruck
 • Palletwagen
 • Orderverzameltruck

Je leest hieronder waarin de verschillende soorten heftrucks van elkaar verschillen, zodat je de juiste keuze kunt maken wanneer je een heftruck aan wil schaffen. Maar voordat de heftruck soorten worden toegelicht, beantwoorden we eerst een aantal veel gestelde vragen over de heftruck.

Wat is een heftruck?

Een heftruck is een klein industrieel voertuig met aan de voorzijde een hefplatform dat omhoog en omlaag kan worden bewogen. Het hefplatform kan onder een lading worden geplaatst om deze op te tillen of te verplaatsen. Heftrucks voldoen aan de behoeften van verschillende bedrijfstakken, waaronder magazijnen en andere grote opslagfaciliteiten. De meeste gebruikte heftruck is de vorkheftruck.

Heftrucks worden aangedreven door een elektrische accu of door verbrandingsmotoren. Bij sommige vorkheftrucks zitten de bestuurders terwijl ze de machine besturen en bedienen, terwijl bij andere de bestuurder moet staan. De machines worden overal in de industrie op grote schaal gebruikt voor het vervoer van materialen en goederen.

Wie heeft de heftruck uitgevonden?

Men zegt dat Leonardo da Vinci als eerste een soort heftruck tekende, maar de eerste echte heftruck werd gebouwd door Lester M. Sears in 1919. Hij richtte het bedrijf Towmotor Corporation op en maakte de zogenoemde ‘Towtractors’ tot 1933. Dit was een soort duwtractor die onder andere werd gebruikt om treinwagons te duwen. Deze werden opgevolgd door de ‘cantilever heftruck’ waar voor het eerst ook op gezeten kon worden.

In 1965 werd Towmotor Corporation verkocht aan Caterpillar.

Hoe werkt een heftruck?

De werking van een heftruck is in principe vrij eenvoudig. Met de juiste opleiding is de bediening niet zo ingewikkeld als het op het eerste gezicht lijkt. Maar het vereist wel kennis en aandacht voor details om de bediening soepel te laten verlopen.

Om de hefmast te kunnen heffen, duwt de heftruckchauffeur de bedieningshendel naar voren en wordt er vloeistof in de hydraulische cilinders geperst. De vloeistof komt de hydraulische cilinder binnen via een speciale ventiel waardoor er druk opgebouwd kan worden. Deze druk neemt toe als er meer vloeistof in de cilinder komt. Als de vloeistof de cilinder vult, worden de tandwielen van het katrolsysteem met de klok mee gedraaid en gaat de mast omhoog. Wanneer de mast moet worden neergelaten, wordt de bedieningshendel teruggetrokken en wordt de druk van vloeistof langzaam minder. Het vraagt ervaring om te weten hoe snel de druk op- en afbouwt. Dit is per type heftruck verschillend en deze kennis kan door het volgen van een heftruck opleiding en praktijkervaring opgedaan worden.

Heeft een heftruck vorken of lepels?

Een van de kenmerken van een heftruck zijn de vorken, die meestal lepels worden genoemd. Dit zijn twee platte metalen stangen die aan de voorkant uitsteken en onder een pallet of ander object kunnen worden geschoven, waarna ze met een hefmechanisme opgetild kunnen worden, waardoor de lading loskomt van de grond. Officieel heet het dus vorken, vernoemd naar de vorm, maar het woord lepels (opscheppen van de lading) is ook correct.

Hoeveel mag een heftruck tillen?

De meeste heftrucks zijn voorzien van een plaatje met een lastdiagram. Hier staat naast het hefvermogen ook het maximale gewicht dat een bepaalde hefhoogte aankan. Op een lastdiagram staan:

 • De hefhoogtes (H3) in mm
 • Het gewicht van de werklast (Q) in kg (inclusief pallets)
 • De lastzwaartepunt (D) afstand in millimeters.

Het lastzwaartepunt is de afstand tussen het middelpunt van de last tot aan de hiel van de vork. Als een van de elementen op de lastdiagram de richtlijnen overschrijdt, wordt het tillen met de heftruck gevaarlijk. Belangrijk om te weten is dat hoe groter de lastzwaartepuntafstand, hoe minder gewicht getild mag worden.

Omdat er binnen een bedrijf vaak meerdere merken heftrucks rond rijden of verschillende bestuurders dezelfde heftruck gebruiken is het belangrijk dat iedereen weet hoe je een lastdiagram leest. Zo wordt voorkomen dat de heftruck door een te zware werklast zou kunnen omkantelen.

Hoeveel weegt een heftruck?

Het is van groot belang om te weten hoeveel een heftruck weegt. Wanneer je weet hoeveel een heftruck weegt, kun je er zeker van zijn dat je heftruck veilig kan worden vervoerd of verplaatst naar een bouwplaats. Bovendien kan je controleren of het gewicht van een heftruck niet hoger is dan het gewicht van de constructie waar de heftruck gebruikt gaat worden. Zo voorkom je dat er barsten in de vloer ontstaan of nog erger: een heftruck die door de vloer zakt.

Het gewicht van een heftruck en de capaciteit van een heftruck zijn niet met elkaar verbonden. Om een heftruck veilig te kunnen bedienen, is het van het grootste belang dat werknemers het verschil tussen beide termen goed begrijpen.

Terwijl het gewicht van een heftruck verwijst naar het daadwerkelijke gewicht van de heftruck, beschrijft de hefcapaciteit de hoeveelheid gewicht die een heftruck kan dragen. Gewoonlijk varieert de hefcapaciteit van vorkheftrucks van 1300 kg. tot meer dan 30.000 kg.

Een heftruck is dus ook zwaarder aan de achterkant. Dit komt doordat het contragewicht van de heftruck helpt om het gewicht van de lading op de vorken van de heftruck te compenseren. Dit contragewicht zit aan de achterkant van de heftruck en voorkomt dat de heftruck naar voren valt bij het heffen van zware lasten.

Het gemiddelde gewicht van een vorkheftruck is ongeveer 3000 kg. Ter vergelijking, een gemiddelde auto weegt ongeveer 1500 kg.

Contragewicht heftruck verzwaren

Er mag nooit gewicht worden toegevoegd aan het contragewicht van een heftruck. Dat komt omdat alle onderdelen van een heftruck nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd en berekend. Daarom functioneert een heftruck optimaal en kan hij ook extreem zware lasten tillen. Wanneer er dus iets aan deze verhoudingen wordt gewijzigd, veranderen de berekeningen en kunnen er ongelukken gebeuren.

Heftruck banden

De banden op een heftruck zijn essentieel voor het verplaatsen van de heftruck binnen zijn werkbereik. De banden bepalen echter veel meer. Het gewicht van de heftruck wordt door de banden overgebracht op de grond, en dit zorgt voor de juiste stabiliteit. Vanwege deze cruciale functie is het belangrijk om het juiste type banden te kiezen voor een een bepaalde toepassing.

Er worden 3 soorten banden gebruikt voor heftrucks, dit zijn:

 • Massieve rubberen banden (cushion tyres)
 • Volrubber banden
 • Luchtbanden

Massieve rubberen banden

Massief rubberen banden (cushion banden) zijn over het algemeen het meest geschikt voor gebruik binnen op een gladde, vlakke ondergrond. Ze zijn goed bestand tegen lekrijden omdat de band volledig van rubber is en niet hoeft te worden opgepompt, en hebben een hoog draagvermogen.

Massieve banden zijn beschikbaar met een profiel of zonder profiel. Aan massieve banden zijn ook nadelen verbonden. Deze banden geven de heftruck bijvoorbeeld minder veerkracht, wat leidt tot hogere trillingsbelastingen voor het voertuig en de bestuurder.

Volrubber banden

Volrubber banden (ook wel super elastische banden of massieve luchtbanden genoemd) zijn massieve banden gemonteerd op velgen die ook geschikt zijn voor luchtbanden. Zij combineren veel van de eigenschappen van cushionbanden met een vergelijkbaar comfort als luchtgevulde banden. Voor gebieden waar het risico op beschadiging van de banden bestaat, worden meestal superelastische banden aanbevolen.

Aangezien deze banden niet met lucht gevuld zijn, zijn ze lekbestendig, net als massief rubberen banden. Ze hebben een profiel met een meerlagige structuur, en zijn iets harder dan luchtbanden, maar veel zachter dan massief rubberen banden. Daarom kunnen ze schokken en stoten gedeeltelijk dempen.

Luchtbanden

Luchtbanden zijn hetzelfde soort banden dat doorgaans op motorvoertuigen wordt gebruikt. Op een heftruck kunnen deze banden de bestuurder meer comfort bieden dankzij hun goede schokdempende eigenschappen. Ze bieden ook een goed grondcontact en zijn ideaal voor buitengebruik, dankzij het profiel. De bandenspanning moet echter wel periodiek worden gecontroleerd en al een kleine beschadiging van de band kan tot problemen leiden.

Is een heftruckcertificaat verplicht?

Een heftruckcertificaat is niet verplicht. Wel wordt van werkgevers verwacht dat ze aan kunnen tonen dat hun personeel kundig genoeg is om met een heftruck of reachtruck te kunnen werken. Wanneer een ongeluk gebeurt moet aan de arbeidsinspectie en verzekeraar aangetoond kunnen worden dat de werknemer op de hoogte was van de veiligheidsregels en wetten. Hierom eisen de meeste werkgevers dat hun werknemers in het bezit zijn van een geldig heftruckcertificaat.

Heftruck certificaat halen

De basisopleiding voor het heftruckcertificaat duurt 1 à 2 dagen. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijk gedeelte, dat wordt beoordeeld door middel van een examen. Zodra het heftruckcertificaat is behaald, kan de cursist onmiddellijk aan de slag. Na het behalen van het certificaat kan de cursist zelfstandig werken met vorkheftrucks en reachtrucks. Het heftruckcertificaat is belangrijk omdat het de veiligheid op de werkplek waarborgt.

Heftruck certificaat kosten

De kosten van de opleiding voor het behalen van het heftruckcertificaat bedragen gemiddeld 200 tot 300 euro. Verlenging van het certificaat is goedkoper en kost ongeveer 150 euro.

Hoe lang is een heftruckcertificaat geldig?

Als je in het bezit bent van een heftruckcertifcaat vraag je je natuurlijk af hoe lang een heftruckcertificaat geldig is? Het heftruckcertificaat is 5 jaar geldig. Daarna moet een herexamen worden afgelegd om het certificaat te verlengen. De geldigheid van het heftruckcertificaat wordt bij wet bepaald. Het certificaat wordt behaald door te slagen voor een examen. Dit examen bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte.

Hoe oud moet je zijn om heftruck te rijden?

De minimumleeftijd voor het besturen van een heftruck is 18 jaar. Onder bepaalde voorwaarden kan echter al op 16-jarige leeftijd een certificaat worden verkregen. Het certificaat kan worden behaald zonder in het bezit te zijn van een autorijbewijs. Jongeren onder de 18 jaar mogen alleen onder deskundig toezicht rijden van een volwassenen.

Werknemers van 16 of 17 jaar (bijvoorbeeld hulpkrachten en vakantiekrachten) mogen een heftruck besturen als zij :

 • Een uitgebreide training hebben gevolgd, welke aantoonbaar moet zijn, bijvoorbeeld door middel van een heftruckcertificaat.
 • Bij het bedienen van de heftruck is er toezicht van een volwassen deskundige begeleider.

Mag je met een heftruck op de openbare weg?

Over het algemeen worden heftrucks alleen op eigen terrein gebruikt. Maar soms kun je in een situatie terechtkomen waarbij de heftruck toch even de openbare weg op moet. Als de heftruck breder is dan 130 cm moet de heftruckchauffeur in het bezit van een T-rijbewijs. Sowieso mag de heftruck niet gebruikt worden om aanhangwagens of verwisselbare machines te trekken. Deze regels gelden voor de openbare weg, maar ook andere openbare terreinen zoals een parkeerplaats vallen hieronder.

De eisen om met een heftruck op de openbare weg te mogen rijden zijn:

 • Twee werkende lampen, zowel met dimlicht als stadslicht
 • Twee achterlichten, twee stoplichten en tenminste twee rode reflectoren
 • Richtingaanwijzers aan de voor- en achterkant
 • Alarmlichten (waarschuwingsknipperlichten)
 • Een speciale rood reflecterende driehoek met platte hoeken aan de achterkant

Intern transport merken

Logo Doosan

Doosan

Logo Easy Lift

Easy Lift

Logo Hangcha

Hangcha

Logo JCB

JCB

Logo Jungheinrich

Jungheinrich

Logo Komatsu

Komatsu

Logo Linde

Linde

Logo Manitou

Manitou

Logo Mitsubishi

Mitsubishi

Logo Nissan

Nissan

Logo Toyota

Toyota